Blog
srijeda, prosinac 10, 2008
Original Message

Sent: Wednesday, December 10, 2008 8:26 AM

Molilo bih vas za pomoć, recite mi postoji li zastara na račun za Hrv. vode, odnosno  naknade za uređenje voda/slivne vode/naknaknada za stambeni prostor, račun je od 31.12.2006. god pa me zanima postoji li zastara? I još jedno pitanje imam, naime živim sam u kući koja ima više vlasnika, odnosno 3 sestre, mama i ja, ali je mama zbog bolesti u domu, a sestre udane i žive s muževima u njihovim kućama, te jedino ja plaćam račune i kojekakve dugove zbog neplaćanih računa,zanima me je li istina da nakon što jedna osoba 10 godina plaća račune za kuću i održava je, kuća pripada toj osobi nakon 10 godina? Unaprijed zahvalan, Željpo
 ___________________________________________________________________________
Prema članku 233  stavak Zakona o obveznim odnosima-zastara nastupa za 10 godina jer
 ...............Sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti,( po Popisu  tijela  javne vlasti  navedene su i Hrvatske vode-Narodne novine.11/07) ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare.
Što se tiče Vašeg drugog pitanja ,u zabludi ste-ne možete steći nešto što nije Vaše i znate da je to nije Vaše-uostalom to je vlasništvo majke.A,ono što bi mogli-napravite ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju između Vas i majke.Nekretninine i sve ostalo poslije majčine smrti  prelaze u Vaše vlasništvo u cijelosti-ugovor o dož. uzdržavanju ,ili  odmah -po ovjeri ugovora-ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.Budući je majka u bolnici,a potreban je njen potpis-ovlaštena osoba-javni bilježnik ili sud izlati na teren.Ukoliko majka umre,a  navedeni ugovori nisu sklopljeni-nasljijeđuje svatko u 1/4 dijela.Budući sada  već postoji kod Vas mišljenje da ste zaslužili više  po ostavinskoj raspravi bili bi upućeni na parnicu.
Možete sklopiti  i oporuku,ali oporuka je pobojna.
 

ius @ 12:33 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.